Mass Effect 3 Xbox 360

Mass Effect 3 Xbox 360 -peli julkaistaan alustavan tiedon mukaan 8.3.2012.

Tässä pelisarjan kolmannessa osassa vanha avaruusrotu Reapers hyökkää läpi galaxin ja vain sinä voit estää tämän hyökkäyksen Jack Shepardina tässä huikeassa Xbox 360 pelissä. Komentaja Shepard johtaa vastaiskua Reapers rotua vastaan. Pelasta galaksit ja päätä itse miten juoni kulkee omien valintojesi kautta.

Ikäraja Mass Effect 3 Xbox 360 pelillä on K-18.

Posted in Xbox 360 pelit | Leave a comment

Xbox 360 Kinect arvostelu

Aikaisemmin testasimme Microsoftin Kinect sensoria ja ensimmäisiä pelejä julkaisutilaisuudessa syyskuussa. Nyt Kinect on julkaistu Xbox 360 konsolille ja testasimme Kinectiä ja valmiita Kinect pelejä myös omassa olohuoneessa kaikessa rauhassa. Ensikokemusten perusteella liiketunnistimesta jäi onnistunut tunnelma ja pelien ohjaaminen tuntui luontevalta ja hauskalta liikunnalliselta kokemukselta täysin ilman ohjainta. Tomiiko Kinect myös pienemmässä tilassa ja jaksaako pelejä pelata vielä ensi innostuksen jälkeen kuukauden testailun jälkeen?

Kinectin asennus

Kinect toimii kaikissa Xbox 360 konsoleissa, kunhan konsolista löytyy vähintään 175 megatavua tallennustilaa. Uusimimssa mustissa Xbox 360 S -konsoleissa löytyy valmiiksi oma liitäntä Kinectiä varten ja vanhempiin konsoleihin se kytketään USB-liitännällä. Koska Kinect tarvitsee myös virtaa toimiakseen, vanhassa konsolissa täytyy Kinect sensori kytkeä myös verkkovirtaan mukana tulevalla adapterilla.

Itse Kinect sensori pitää laittaa television keskelle joko alapuolelle tai yläpuolelle. Sensori liikkuu pystysuunassa automaattisesti ja säätyy siten automaattisesti pelaajan koon mukaan. Ensimmäisellä kerralla kannattaa laite kalibroida, jotta laite tunnistaa oman kehon ja sen koon mahdollisimman hyvin. Huomasimme, että varsinkin pienten lasten kanssa kalibrointi kannattaa tehdä, koska se auttaa pienten lasten liikkeiden tunnistamisessa.

Kaksinpeleissä tilaa tarvitaan Microsoftin mukaan vähintään 2,5 metriä, mutta käytännössä pelaaminen onnistui parhaiten, kun etäisyys sensorista oli neljä metriä taaksepäin. Sivuuttainkin tarvitsee aika paljon tilaa, joten kannattaa tarkastaa kuinka paljon omaan pelitilaan on mahdollista saada tilaa ennen hankintaa. Kun laite sijoitetaan television yläpuolelle, tilaa ei tarvita niin paljon. Sensorin pitää nähdä lattia, joten sen pitää sijaita tarpeeksi reunalla, jos sen sijoittaa televisiotason päälle.

Kun laite on kalibroitu ja oma Kinect ID profiili luotu, tunnistaa Kinect kasvoista oikean pelaajaprofiilin automaattisesti, kun hyppää laitteen eteen. Jokaiselle pelaajalle kannattaa siis tehdä omat profiilit ja avatar-hahmot Xbox 360 konsoliin, jotta pelaaminen on helppoa ja nopeaa jatkossa.

Kinectin käyttäminen

Kun kaikki asetukset on saatu kohdalleen ja peliprofiilit sekä Kinect ID:t luotoa, on pelaaminen Kinectillä todella vaivatonta ja helppoa. Kinectin pelejä voi pelata niin, ettei tarvitse ollenkaan koskea ohjaimeen. Kun Xbox 360 -konsolin laittaa päälle virtanapista ja syöttää Kinect pelin DVD-asemaan, tarvitsee vain heiluttaa television edessä ja Xbox 360 aukaisee oman Kinect Hubin, jossa pelin voi käynnistää vain kättä liikuttamalla.

Kinect hub:ssa liikutaan ainoastaan kinect sensoria käyttämällä ja sitä kautta pääsee muokkaamaan pelihahmoansa ja esimerkiksi Zune-videopalveluun katsomaan elokuvia. Sieltä saa myös videokeskustelun käynnistettyä Xbox Live:n kautta toiseen konsoliin, jossa on Kinect kytkettynä. Videokeskustelussa Kinect sensori tarkentaa kameran omiin kasvoihin ja kun lisää Kinectin tunnistamia henkilöitä tulee keskusteluun, kamera zoomaa ulospäin niin että kaikki henkilöt näkyvät samassa huoneessa.

Kun Kinect peli on käynnistetty Kinect Hubista, kaikki pelien valikot toimivat kättä liikuttamalla. Et siis tarvitse ohajinta missään vaiheessa pelaamista ja se tekee koko pelaamisesta todella helppoa ja hauskaa. Tämän kokemuksen jälkeen on jopa vaikea ollut ottaa ohjainta käteen muissa peleissä.

Kinect pelit

Testissä oli ensimmäiset pelit, jotka julkistettiin julkaisun yhteydessä. Seuraavassa on lyhyet yhteenvedot pelien toimivuudesta ja parhaista sekä huonoimmista ominaisuuksista.

Kinect Adventures

Adventures tulee Kinect sensorin mukana ja sen erilaiset pikkupelit näyttävät hyvin laitteen mahdollisuudet ja sensorin toiminnan. Erilaisissa pelimuodoissa ohjataan kumilauttaa, rikotaan palloja huoneessa, pelataan polttopalloa ja väistellään esteitä liikkumalla sivulle, ylös ja kyykkyyn. Eri pelimuodot käyttävät todella hyvin koko Kinectin näkemän tilan hyödyksi, joten pelin aikana tulee liikuttua todella paljon huoneessa.

Jos pelaaja menee Kinectin näkemältä alueelta ulos, peli varoittaa ja pyytää siirtymään joko sivulle päin tai liikkumaan taaksepäin. Kaikkia lajeja pääsee pelamaan samanaikaisesti kaksin pelinä. Joissakin lajeissa, kuten koskenlaskussa kumilautalla, pelataan samalla puolella ja esimerkiksi esteiden väistelyssä vastakkain.

Kinect Joy Ride

Autopeli Joy Ride on todella casualpeli, jossa autoa ohjataan pitämällä “ilmaratista” kiinni. Käsiä kääntämällä ilmassa auto kääntyy ja kun haluaa tehdä käsijarrukäännöksen, täytyy lantiota heilauttaa sivulle. Ohjaaminen on todella helppoa ja sen verran avustettua, ettei autoa tarvitse edes paljoa ohjailla. Netistä löytyy esimerkiksi videoita, joissa pelaajat pääsevät ratoja läpi tekemättä yhtään mitään koko pelin aikana ja silti sijoittuvat kolmanneksi tietokonetta vastaan.  Kaksinpeli samaan aikaan on kuitenkin ihan hauskaa muutaman kerran, mutta mitään suurempia riemuntuntemuksia tämä peli ei herättänyt. Helpon ohjauksen ansiosta sopii myös pienemmille lapsille, kun peli antaa niin paljon anteeksi auton kääntelyssä. Auton saa kyllä myös menemään vaikka väärään suuntaan ja seiniä päin, jos tarpeeksi tiukasti ohjailee käsillään.

Kinectimals

Selkeästi perheen pienimmille suunattu Kinectimals on kyllä erittäin pehmoinen ja pörröinen peli, jossa leikitään pienen kissaeläimen pennun kanssa. Aluksi valitaan haluttu pentu, jonka kanssa lähdetään seikkailemaan värikkäällä saarella, jossa ei muita ihmisiä näytä asuvan. Valittavana on perinteistä tiikerinpentua sekä mustaa pantteria, mutta ulkomuodon ja värityksen osalta pennuissa ei ole eroa pelin kannalta.

Pennun kanssa voi leikkiä pallonheittoa tai juosta esteradalla sekä sille voi opettaa temppuja tekemällä ne itse Kinectin edessä joita pentu matkii. Hauskin on tietenkin “leiki kuollutta”, jossa täytyy itse mennä maahan makaamaan selälleen.

Sisällöltään peli on kiinnostava pienten lasten kanssa, mutta sisältö on pidemmän päälle aika toistavaa ja uusia piirteitä ei pelistä näyttänyt ensimmäisten tuntien aikana tulevan. Suurin ongelma on kuitenkin pelin englanninkielinen selostus ja valikot, joten aivan yksin lapsi ei voi peliä pelata, kun aina ei tiedä mitä pitäisi seuraavaksi tehdä. Pennun ohjaamisessa ja leikkimisessä auttaa pieni karvaolento joka selittää koko ajan oikeassa yläkulmassa mitä seuraavaksi voi tehdä, mutta kaikki selostus on englanniksi ja siksi tarvitaan aikuista tulkkaamaan pelin kulkua lapselle.

Toinen ongelma on joissakin tehtävissä onnettomasti toimiva liikkeen tunnistus varsinkin nuoremmilla. Testissä viisivuotiaan liikkeet tunnistuivat hyvin pelissä, mutta kolme vuotiaan pallon heittämisen eivät niin hyvin onnistuneet, vaikka kuinka yritti. Toisaalta ei kolmevuotiaiden tarvitse vielä niin paljoa pelatakaan ja tässä pelissä ei tarvitse aina onnistua, jotta pääsee silti etenemään pelissä.

Ohjauksen heikkouksista huolimatta Kinectimals sopii oikein hyvin perheen nuorille, kunhan aikuinen jaksaa vain olla mukana pelaamisessa ja opastamaan mitä missäkin leikissä pitää tehdä ja mihin voi seuraavaksi mennä. Karvaisuudellaan ja söpöilyyllään ratsastava peli on suosittelemisen arvoinen lapsiperheissä.

Kinect Sports

Urheilupelikokoelma Kinect Sports toimii juuri siinä mihin se on tarkoitettu. Sen ja Kinectin avulla pääsee oikeasti liikkumaan ja nostamaan sykettä omassa olohuoneessa pelaamisen aikana. Lajit liikkuvat jalkapallosta pöytätennikseen ja nyrkkeilystä yleisurheiluun. Jokaisessa lajissa käytetään hyödyksi koko kehoa eli jalat ja kädet pääsevät kunnolla mukaan pelaamiseen. Kinect myös tunnistaa liikeradat hyvin, joten esimerkiksi keihään heitossa voi heittoaan parantaa heittokulmaa muuttamalla.

Useampi pelaaja voi pelata samalla Xbox 360 konsolilla tai sitten netin yli Xbox Live:n kautta. Pelaamisessa tulee todellakin hiki. Yleisurheilussa kaveria vastaan ei montaa kierrosta jaksa urheilla, kunnes jalat ovat maitohapoilla jatkuvasta juoksemisesta ja hyppimisestä.

Tässä pelissä kannattaa tarkkailla myös ylöspäin, koska keihäänheitossa voi helposti vetäistä kattokruunun alas katosta tai pituushypyssä lyödä päänsä matalassa huoneessa. Jos yksinkertaiset urheilupelit ja liikkuminen kiinnostaa, kannattaa hankkia Kinect Sports joka sopii myös pikkupelien osalta hyvin bilepeliksi isommalla porukalla. Kinect Sportsiin on myös tullut ladattavaa lisäsisältöä Xbox Liven kautta, joten peli voi kehittyä myös jatkossa lisää.

Dance Central tanssipeli

Ensin oli kitarapelit Rock Bandin ja Guitar Heron esiinmarssilla. Sitten tuli laulupelit Singstar ja Lips. Nyt on vuorossa tanssipeli, joka jatkaa tätä uusien pelityyppien jalkautumista massoille. Dance Central toimii niin hyvin kuin tanssipelin pitääkin toimia. Se opettaa pelaajaa liikkeissä ja tarkasti mallintaa erilaisia monimutkaisiakin liikeratoja, joissa kädet ja jalat pitää saada musiikin rytmiin juuri oikeanlaisessa asennossa.

Pelissä ruudulla näkyy hahmo joka tekee liikkeitä valitun musiikin ja vaikeustason mukaan. Pelaajan täytyy seurata tätä ohjaajaa peilikuvana, kuten aerobictunneilla on totuttu. Liikesarjat ovat aloittelevalle tanssijalle parin helpoimman biisin jälkeen aika haastavia ja vaikeita, mutta peli opastaa liikeradat jakamalla ne pienempiin osiin ja keraamalla niitä pelaajan kanssa. Harjoittelemalla jokaisesta sohvallaistuvasta ohjaimen kanssa pelaajasta saadaan kyllä muokattua tanssilattioiden kunkku, ainakin Dance Central pelissä.

Dance Central pelin on tehnyt sama Harmonix pelistudio, joka on kehittänyt Rock Band pelin ja se näkyy pelin toimivuudella. Kinectiä hyödynnetään niin hyvin kuin voi kuvitella ja bassovoittoiset musiikkiraidat tulevat jytinällä olohuoneeseen naapureidenkin iloksi. Testatuista julkaisupeleistä juuri tämä on saanut eniten pelitunteja ja sitä on eniten esitelty vieraille, kun on näytetty miten tämä uusi ohjaimeton Kinect pelaaminen toimii.

Kinect toimii kiitettävästi

Kokonaisuudessaan kuukauden pelaamisen aikana on saanut hyvin kuvan siitä miten hyvin ohjaimeton pelaaminen toimii omassa olohuoneessa. Aikaisemmin huomattu viive liikkeiden siirtymisessä itse peliin oli edelleen olemassa, mutta siihen tottuu kun on pelannut hetken aikaa pelejä Kinectillä. Viivettä siis liikkeiden tunnistamisessa on, mutta niihin osaa varautua etukäteen eri peleissä. Toisaalta esimerkiksi Dance Central pelissä voi hyvin seurata vain musiikkia ja sen rytmiä, eikä viivettä siten huomaa ollenkaan tai sitten pelinkehittäjät ovat ottaneet sen huomioon liikkeiden tunnistamisen ajoittamisessa. Tästä hyvin huomaa, että riippuu paljon pelistä ja sen toteutuksesta, miten hyvin Kinect toimii pelaamisessa.

Miinuspuolena Kinect tarvitsee paljon tilaa huoneesta ja sensori pitää saada sijoitettua niin, että se näkee lattian. Television päällä on paras paikka, mutta iso sensori ei enää pysy helposti kaikkein ohuinten taulutelevisioiden päällä tukevasti. Lattialla tilaa kannattaa olla neljä metriä sensorista taaksepäin ja kolme metriä sivuttain, jotta kaksinpelejä mahtuu hyvin pelaamaan.

Haittapuolena kokonaan ohjaimettomassa pelissä tulevat myös pelit joissa olisi hyvä olla joku lisälaite tunnistamaan liikettä. Esimerkiksi miekkailussa olisi mukava käyttää Kinectin lisäksi jotain kättäpidempää, joka tunnistaisi liikkeet täydellisesti peliin. Myös pöytätennis jää mailan käsittelun osalta jälkeen kilpailijoiden pelattavuudesta.

Xbox 360 Kinect sensori ja sen pelit toimivat testailun aikana hyvin ja se on varmasti kaiken suosion arvoinen. Kun pelit tästä vain entisestään kehittyvät, voi vain kuvitella mitä pelaaminen on tulevan vuoden aikana. Kinect tukea on luvassa myös perinteisiin ohjainpeleihin, joihin varmasti saadaan mukavasti lisäarvoa perinteisiin peleihinkin.

Kinectin kanssa tulee liikuttua paljon ja ilman mitään lisälaitteita kädessä tai lattialla. Pelisivu.com suosittelee Kinectiä kaikille liikuntapelien ystäville ja varsinkin niille, jotka eivät ole koskaan kokeilleet mitään muuta kuin perinteisiä padillä pelattavia pelejä.

Plussat

 • Helppo ottaa käyttöön ja käyttää konsolia ilman ohjainta
 • Oikeasti ohjaimetonta pelaamista
 • Urheilupeleissä ei voi huijata. Jalkoja on nostettava ja käsiä heilutettava.
 • Tunnistaa pienet ja isot pelaajat

Miinukset

 • Tarvitsee paljon tilaa lattialta
 • Pieni viive liikkeiden tunnistamisessa
 • Ei mahdollisuutta käyttää mitään lisälaitetta liikkeissä esim. miekkailussa.
 • Sensorin sijoitus voi olla haasteellista
Posted in Kinect | Tagged , , , | Leave a comment

Avatar Kinect on Xbox 360:n nettichatti

Microsoft julkisti Avatar Kinect keskustelupalvelun, joka tulee Xbox 360 konsoleille ja Kinect liikeohjaimelle. Kinectin kanssa toimiva Avatar Kinect on virtuaalinen chatti, jossa käyttäjät voivat keskustella ihmisten kanssa Avatar-hahmojensa kanssa Xbox Livessä. Kinect tunnistaa suun ilmeet, kasvonliikkeet sekä kulmakarvojen liikkumisen. Näin oma avatar hahmo saa lisää ilmettä normaalin kehon ja käsien sekä jalkojen liikkeiden lisäksi.

Keskustelijat voivat oleilla erilaisissa virtuaalihuoneissa ja tallentaa keskustelun sekä jakaa videon Facebookissa. Avatar Kinect ei maksa mitään, mutta tarvitsee maksullisen Xbox Live Gold jäsenyyden toimiakseen.

Avatar Kinect video, jossa Steve Balmer esittelee palvelua Avatar hahmonsa kautta.

Posted in Kinect | Tagged , , , | Leave a comment

Suosituimmat Xbox 360 pelit 36 / 2010

Sijoitus Edellinen Xbox 360 TOP 10 Ikäsuositus
1 1 Mafia II (Take 2) 18
2 2 Red Dead Redemption (Take 2) 18
3 4 Alan Wake (Microsoft) 16
4 6 Call of Duty: Modern Warfare 2 (Activision-Blizzard) 18
5 3 Grand Theft Auto Episodes From Liberty City (Take 2) 18
6 RE Skate 3 (Electronic Arts) 16
7 5 Battlefield Bad Company 2 (Electronic Arts) 16
8 8 NHL 10 (Electronic Arts)   7*
9 7 LEGO Harry Potter: Years 1-4 (Warner Bros.) 7
10 UUSI Toy Story 3 (Disney) 7

Take 2:n suositun Mafia pelin toinen versio pitää edelleen Xbox 360 listan kärkeä. Uutuutena listalle on kiivennyt Toy Story 3 -elokuvan pohjalta tehty peli.

Posted in Xbox 360 pelit | Tagged , , | Leave a comment

Kinect ensikokemukset

Microsoft kutsui ensimmäistä kertaa Suomen lehdistön katsomaan uutta Kinect ohjainta Lauttasaareen Villa Katajaan. Esittelyssä oli viisi eri peliä, joita kaikkia sai pelata vapaasti parin tunnin tilaisuuden aikana. Pelit ja itse Kinect laite olivat vielä esiversioita, mutta silti erittäin toimivia. Osasta peleistä oli ominaisuuksia karsittu tai pelin ulkoasu ei vielä vastannut lopullista, varsinkaan oman hahmon osalta, mutta silti tilaisuudessa näki hyvin miten Kinect toimii Xbox 360 konsolilla.

Aluksi käytiin läpi Kinect sensorin toimintaa ja miten se hahmottaa pelaajat huoneesta. Kinect tunnistaa edestään kuusi eri henkilöä, mutta tässä vaiheessa vain kaksi ensimmäistä hahmoa pystyivät osallistumaan pelaamiseen. Pelinkehittäjän näkymästä näki hyvin miten kinectin infrapunasyvyyskamera näkee pelaajan syvyyssuunnassa. Kinectissä on myös tavallinen kamera, jolla pelit ottavat kuvia pelisession aikana, jonka jälkeen niitä voi jaella vaikka suoraan Facebookissa. Mikrofonin avulla Kinectillä voi ohjata Xboxia tai sitä voidaan käyttää peleissä, mutta Suomeen ääniohjaus ei tule vielä julkaisuvaiheessa.

Pelinkehittäjän näkymästä näkyi hyvin miten Kinect tunnistaa pelaajan.

Demossa näkyi hyvin miten Kinect näkee pelaajat ja huoneen. Koska pelaaja erotetaan myös syvyyssuunnassa, ei pelaajan taustalla tarvitse olla mitään studio taustaa eli liikkumatonta valkoista seinää. Pelaajien takana voi olla muita pelaajia eivätkä ne häiritse pelaamista, koska peliin osallistuja on aina lähimpänä Kinectiä. Tämä on varmasti suurin parannus kaikkiin aikaisempiin videokamera peleihin, koska Xbox aina tietää mikä liikkuva hahmo on se joka pelaa kuvassa.

Pelialueella tarvitsee olla tilaa kaksinpelejä varten.

Nyt kun Kinect sensori osaa aina löytää sen oikea pelaajan, niin suurimmaksi kysymysmerkiksi tulee itse liikkeen ja eri raajojen tunnistaminen. Pelinkehittäjän demossa näkyi hyvin rautalankamalli, joka piirtyi pelaajan jalkojen ja käsien ympärille ja seurasi niiden liikettä erittäin hyvin. Viivettä liikkeiden tunnistamisessa kyllä huomasi ruudulla, joten ennakkoa voi joutua peleissä ottamaan.

Kinect pelit testauksessa

Heil Kinect! Pelien valikoissa liikutaan kättä heiluttamalla.

Tilaisuudessa oli pelattavana viisi julkaisupäivänä ilmestyvää peliä. Kaikki pelit olivat vielä esiversioita, joten kaikkia niiden ominaisuuksia ei vielä päässyt testaamaan. Tärkeintä oli kuitenkin nähdä miten hyvin tässä vaiheessa Kinect toimii yhdessä pelien kanssa.

Kinect Adventures

Kun Kiectin ostaa kaupasta, saa sen mukana aina Kinect Adventures pelin. Siinä pääse mukavasti perheenjäsenten kesken testaamaan Kinectin ominaisuuksia. Itse tuli testattua polttopalloa, jossa lyödään palloa käsillä ja jaloilla huoneen päässä oleviin laatikoihin, jotka tuhoutuvat osumasta. Vähän niin kuin squashia olisi pelannut. Liikkeiden kanssa sai kyllä ottaa ennakkoa, jotta palloon osui edes jotenkin eli tässä nopeatempoisessa pelissä ainakin huomasi Kinectin viiveen liikkeiden tunnistamisessa. Toisessa lajissa kuljettiin kiskoilla menevällä resiinalla ja väisteltiin erilaisia puomeja hyppäämällä, kyykkyyn menemällä ja sivuille liikkumalla. Tässäkin lajissa sai ottaa ennakkoa, jotta pelaaja ei osunut esteisiin radalla. Lyhyen pelaamisen aikana ennakkoon jo tottui, joten lopussa esteiden väistely oli jo helpompaa.

Molemissa Kinect Adventures pelin lajeissa huomasi, että kaksinpelissä tarvitsee aika paljon tilaa, jotta molemmat pelaajat mahtuvat heilumaan, hyppimään ja liikkumaan sivuttaissuunnassa pelin aikana. Matala kattokin meinasi tulla vastaan, kun pelin innoittamana yritti käskeä pelihahmoa hyppäämään mallia näyttämällä. Huoneesta kannattaa siis järjestää tarpeeksi tilaa varsinkin kaksinpelejä varten ja alhaalla roikkuvat kattokruunut voivat olla vaarassa Kinectin saapuessa olohuoneisiin marraskuussa.

Dance Central

Aikaisemmin ei olekaan pahemmin tullut testattua tanssipelejä, mutta Lady Gagan Poker Facen yksinkertaisemmat liikkeet innostivat myös kokeilemaan rytmiin liikkumista Kinectin edessä. Vaikka en ole ohjatuilla tanssitunneilla ollutkaan, tuntui kun olisi yrittänyt aerobic askelia seurata televisiossa olevan 3D hahmon opastamana. Dance Central vaati isoja liikkeitä, jotta liikkeet tunnistuvat hyvin. Helpoimmalla vaikeustasolla ja helpoimmalla kappaleella välillä jopa tuntui kuin olisi osannut tanssia pelin musiikin mukana. Yksinkertaiset toistot ja liikkeet tallentuivat pelin pistelaskuriin jopa tällaiselta rytmitaidottomalta aktiiviliikkujalta. Vaikeustasoa nostettaessa liikkeet monipuolistuivat heti sen verran, että luulisin tästä pelistä olevan haastetta myös tanssia enemmän osaaville aerobic virtuooseille.

Pelin liikkeitä voi seurata hahmon mukaan ja tulevat liikkeet näkyvät oikeassa reunassa.

Dance Centralin helpoin vaikeustaso ja todellakin mukaansa tempaava pelattavuus kyllä innostivat harjoittelemaan liikkeitä kotona tämän pelin ääressä. Vaikka Kinect ei aivan täydellisesti seuraisikaan omia liikkeitä, voivat pelinkehittäjät varmasti tämän tyylisissä tanssipeleissä säätää pisteiden laskua siten, että pelissä voi tanssia täysin musiikin mukana. Tämän nopean testisession aikana Dance Central vaikutti parhaiten toimivalta ja sopivammalta peliltä Kinect laitteelle.

Ensimmäistä kertaa tanssipeleissä saadaan koko kroppa mukaan käden liikkeitä myöten ilman mitään kannettavia tai jalkojen alla olevia lisälaitteita. Tästä pelistä tulee varmasti hitti kaikkien tanssipelien ystäville.

Kinectimals

Perheen pienimmille suunnattu Kinectimals osasi mukavasti hyödyntää liikkumista ja pehmeitä eläimiä ruudulla. Ensin valittiin oma tiikerin tai leopardin pentu, jonka kanssa leikittiin. Pentu osasi matkia omia liikkeitä ja sille pystyi opettamaan esimerkiksi hyppäämistä itse näyttämällä esimerkkiä. Eläin myös leikki kuollutta, kun vain ensin itse viitsi mennä maahan ketarat kattoa kohti sojottaen. Pelissä ei paljoa ollut vielä tekemistä ja toivottavasti lopulliseen peliin tulee paljon erilaista, jotta perheen pienimmät jaksavat viettää edes pari iltaa pidempään tämän pelin ääressä.

Tässä pelissä toimi myös hyvin Kinectin, ei niin täydellisen nopeasti toimiva, liikkeiden tunnistus. Kun toiminta ei ole kiinni sekunnin sadasosista, voi koko ohjauslaitteen melkein unohtaa ja nauttia pelaamisesta. Rauhallisissa peleissä omalla keholla ohjaaminen on aika luontevaa ja erilaista mihin tällainen hard core pelaaja on tottunut. Wiin kapuloiden heiluttelu jo muutti pelaamisen käsitettä melkoisesti, mutta siinäkin täytyy ranteeseen sitoa kapuloita ja niitä osoittaa televisiota päin, jotta jotain tapahtuu.

Kinect Sports

Ensimmäistä kertaa tuli pelattua urheilupeliä, jossa ei voinut huijata omaa suoritustaan pelilaitteen edessä. Jotta juoksu onnistui hyvin, täytyi polvia nostaa korkealle ja ottaa kädet mukaan. Keihäänheitossa vaikutti myös kädenasento ja kulma sekä se miten kovaa keihään kädestä heitti taivaalle. Kun pelilaite seuraa liikettä melkein jokaisen suurimman nivelen kohdalta, täytyy liikkeiden olla just eikä melkein aidon näköisiä, jotta suoritus onnistuu hyvin.

Liikettä riitti Kinect Sports pelissä keihäänheitossa.

Pelistä tuli auttamatta mieleen Wiin julkaisun yhteydessä tullut sporttipeli mieleen, mutta astetta isommalla toteutuksella. Wiin Motion Plus ohjaimen mukana tullutta jousiammunnan vaatimaa tarkkuutta on kuitenkin turha odottaa Kinect peleiltä. Tarkkuudesta huolimatta Kinectin urheilupelien suorittamisessa sai nopeammin pulssin korkealle ja hien pintaan kuin missään aikaisemmassa urheilupelissä.

Your Shape: Fitness Evolved

Jos vielä tässä vaiheessa ei ollut hiki päällä, niin viimeisenä kokeilin fitness pelissä palikoiden rikkomista nyrkeillä ja jaloilla. Your Shape: Fitness Evolved pelissä ruudulla näkyi infrapunakameran näkemä oma kuva kokonaan jolloin peli seurasi kokonaisuudessaan jalkojen ja käsien liikkumista. Oman kuvan eteen ilmestyi palikoita joita rikottiin ristilyönneillä ja -potkuilla mahdollisimman nopeasti.

Peli osasi säätää vaikeustasoa kesken pelaamisen jos helpoimmalla tasolla rikkoi palikoita liian nopeasti. Vaikeimmalla tasolla sai tosissaan tehdä töitä, jotta ehti edes jotenkin pysymään mukana palikoiden rikkomisessa. Kun teki väärällä jalalla tai kädellä lyönnin, piti nopeasti vaihtaa toiselle puolelle ja tuli tehtyä monta ylimääräistä lyöntiä. Vaikka tällöin ei aina osunut palikkaan pelissä, tuli liikuntaa kaksin verroin enemmän ja kaloreita kului pulssista päätellen maksimivauhtia.

Your Shape: Fitness Evolved pelissä tuli taas selville miten hyvin pelaaminen toimii, kun ei tarvitse välittää mistään ohjaimista tai jalkojen alla olevasta vaa’asta tai matosta. Koko kehon liikkeet tunnistava kamera vain yksinkertaisesti toimii hyvin tällaisissa urheilu- ja fitness-peleissä. Helposta ohjaamisesta huolimatta nähtäväksi jää motivoiko se paremmin kuntoilemaan pelin ääressä, kuin esimerkiksi Wii Fit, jonka tasapainolautaa tulee enää harvemmin otettua esille – valitettavasti.

Kinect Joy Ride

Tilaisuudessa oli myös testattavana ensimmäinen autopeli ilman mitään ohjainta, mutta itse en ehtinyt sitä kokeilemaan. Ilmaratin kääntely ja vääntely ei kuitenkaan näyttänyt niin tarkalta pelikokemukselta, että Kinectistä olisi minkään ajosimulaattorin ohjaamiseen. Saa nähdä tuleeko loistavaan Forza-sarjaan mitään lisähyötyä Kinectistä vai jääkö se vain arcade puolen viihteeksi. Ehkä sellainen pelimuoto voisi toimia, missä kaikki osallistujat joutuisivat ajamaan peliä Kinectillä.

Yhteenveto ensimmäisestä Kinect kokemuksesta

Kinect ei ihan pysy ohuiden taulutelevisioiden päällä.

Vaikka itse laite ja pelit vielä tässä tilaisuudessa ehkä ovatkin vielä esivaiheessa ja eivät aivan loppuun asti hiottuja, näki tilaisuudessa hyvin mihin laite kykenee ja mitkä ovat sen mahdollisuudet. Pelaamisen helppous tulee hyvin esille Kinectin kanssa, kun ei tarvitse opetella ohjaimen käyttämistä saati sitten sen kymmentä eri nappia, joista tapahtuu useita kymmeniä toimintoja pelin eri vaiheissa. Oman kehon ja raajojen liikuttaminen on luontavin tapa ohjata ruudulla näkyvää hahmoa ilman mitään lisälaitteita.

Suurin ongelma on selkeästi liikkeen tunnistaminen täysin reaaliajassa ilman mitään viivettä, mutta sen pystyy nyt jo kiertämään fiksulla pelisuunnittelulla ja oikeilla peleillä. Kinect ei ole vielä tässä vaiheessa valmis kaikkiin peleihin, mutta se selvästi lisää pelaamisen mahdollisuuksia uusilla pelimuodoilla ja varmasti tuo lisää pelaajia helpon käytön myötä. Ihmiset jotka eivät koskaan ole pelanneet mitään, varmasti osaavat pelata Kinectin pelejä, kunhan vain uskaltavat liikkua vähän ruudun edessä. Kinectillä pelaaminen ehkä vaatiikin enemmän pokkaa mennä hyppimään hölmön näköisenä television eteen ryhmässä pelattaessa kuin aikaisempi passiivinen istuminen sohvalla ohjain kädessä on vaatinut.

Itselle Kinect pelaamisen kokemus tuntui parhaiten tilaisuutta seuraavina päivinä. Lihakset olivat jumissa pari päivää pelaamisen jälkeen ja tuntui todella liikkuneensa pelaamisen yhteydessä. Varsinkin vähemmän käytetyt selkälihakset menivät palikoiden rikkomisessa hard-tasolla täysin jumiin, joten siltä osin Kinect onnistui tässä ensimmäisessä tutustumisessa paremmin kuin osasin odottaa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevia Kinect pelejä.

Julkaisuun tulevia Kinect pelejä

 • Kinectimals
 • Kinect Adventures
 • Kinect Sports
 • Kinect Joy Ride
 • Your Shape: Fitness Evolved
 • Dance Central

Linkit

Posted in Kinect | Tagged , , , , | Leave a comment