Kinect ensikokemukset

Microsoft kutsui ensimmäistä kertaa Suomen lehdistön katsomaan uutta Kinect ohjainta Lauttasaareen Villa Katajaan. Esittelyssä oli viisi eri peliä, joita kaikkia sai pelata vapaasti parin tunnin tilaisuuden aikana. Pelit ja itse Kinect laite olivat vielä esiversioita, mutta silti erittäin toimivia. Osasta peleistä oli ominaisuuksia karsittu tai pelin ulkoasu ei vielä vastannut lopullista, varsinkaan oman hahmon osalta, mutta silti tilaisuudessa näki hyvin miten Kinect toimii Xbox 360 konsolilla.

Aluksi käytiin läpi Kinect sensorin toimintaa ja miten se hahmottaa pelaajat huoneesta. Kinect tunnistaa edestään kuusi eri henkilöä, mutta tässä vaiheessa vain kaksi ensimmäistä hahmoa pystyivät osallistumaan pelaamiseen. Pelinkehittäjän näkymästä näki hyvin miten kinectin infrapunasyvyyskamera näkee pelaajan syvyyssuunnassa. Kinectissä on myös tavallinen kamera, jolla pelit ottavat kuvia pelisession aikana, jonka jälkeen niitä voi jaella vaikka suoraan Facebookissa. Mikrofonin avulla Kinectillä voi ohjata Xboxia tai sitä voidaan käyttää peleissä, mutta Suomeen ääniohjaus ei tule vielä julkaisuvaiheessa.

Pelinkehittäjän näkymästä näkyi hyvin miten Kinect tunnistaa pelaajan.

Demossa näkyi hyvin miten Kinect näkee pelaajat ja huoneen. Koska pelaaja erotetaan myös syvyyssuunnassa, ei pelaajan taustalla tarvitse olla mitään studio taustaa eli liikkumatonta valkoista seinää. Pelaajien takana voi olla muita pelaajia eivätkä ne häiritse pelaamista, koska peliin osallistuja on aina lähimpänä Kinectiä. Tämä on varmasti suurin parannus kaikkiin aikaisempiin videokamera peleihin, koska Xbox aina tietää mikä liikkuva hahmo on se joka pelaa kuvassa.

Pelialueella tarvitsee olla tilaa kaksinpelejä varten.

Nyt kun Kinect sensori osaa aina löytää sen oikea pelaajan, niin suurimmaksi kysymysmerkiksi tulee itse liikkeen ja eri raajojen tunnistaminen. Pelinkehittäjän demossa näkyi hyvin rautalankamalli, joka piirtyi pelaajan jalkojen ja käsien ympärille ja seurasi niiden liikettä erittäin hyvin. Viivettä liikkeiden tunnistamisessa kyllä huomasi ruudulla, joten ennakkoa voi joutua peleissä ottamaan.

Kinect pelit testauksessa

Heil Kinect! Pelien valikoissa liikutaan kättä heiluttamalla.

Tilaisuudessa oli pelattavana viisi julkaisupäivänä ilmestyvää peliä. Kaikki pelit olivat vielä esiversioita, joten kaikkia niiden ominaisuuksia ei vielä päässyt testaamaan. Tärkeintä oli kuitenkin nähdä miten hyvin tässä vaiheessa Kinect toimii yhdessä pelien kanssa.

Kinect Adventures

Kun Kiectin ostaa kaupasta, saa sen mukana aina Kinect Adventures pelin. Siinä pääse mukavasti perheenjäsenten kesken testaamaan Kinectin ominaisuuksia. Itse tuli testattua polttopalloa, jossa lyödään palloa käsillä ja jaloilla huoneen päässä oleviin laatikoihin, jotka tuhoutuvat osumasta. Vähän niin kuin squashia olisi pelannut. Liikkeiden kanssa sai kyllä ottaa ennakkoa, jotta palloon osui edes jotenkin eli tässä nopeatempoisessa pelissä ainakin huomasi Kinectin viiveen liikkeiden tunnistamisessa. Toisessa lajissa kuljettiin kiskoilla menevällä resiinalla ja väisteltiin erilaisia puomeja hyppäämällä, kyykkyyn menemällä ja sivuille liikkumalla. Tässäkin lajissa sai ottaa ennakkoa, jotta pelaaja ei osunut esteisiin radalla. Lyhyen pelaamisen aikana ennakkoon jo tottui, joten lopussa esteiden väistely oli jo helpompaa.

Molemissa Kinect Adventures pelin lajeissa huomasi, että kaksinpelissä tarvitsee aika paljon tilaa, jotta molemmat pelaajat mahtuvat heilumaan, hyppimään ja liikkumaan sivuttaissuunnassa pelin aikana. Matala kattokin meinasi tulla vastaan, kun pelin innoittamana yritti käskeä pelihahmoa hyppäämään mallia näyttämällä. Huoneesta kannattaa siis järjestää tarpeeksi tilaa varsinkin kaksinpelejä varten ja alhaalla roikkuvat kattokruunut voivat olla vaarassa Kinectin saapuessa olohuoneisiin marraskuussa.

Dance Central

Aikaisemmin ei olekaan pahemmin tullut testattua tanssipelejä, mutta Lady Gagan Poker Facen yksinkertaisemmat liikkeet innostivat myös kokeilemaan rytmiin liikkumista Kinectin edessä. Vaikka en ole ohjatuilla tanssitunneilla ollutkaan, tuntui kun olisi yrittänyt aerobic askelia seurata televisiossa olevan 3D hahmon opastamana. Dance Central vaati isoja liikkeitä, jotta liikkeet tunnistuvat hyvin. Helpoimmalla vaikeustasolla ja helpoimmalla kappaleella välillä jopa tuntui kuin olisi osannut tanssia pelin musiikin mukana. Yksinkertaiset toistot ja liikkeet tallentuivat pelin pistelaskuriin jopa tällaiselta rytmitaidottomalta aktiiviliikkujalta. Vaikeustasoa nostettaessa liikkeet monipuolistuivat heti sen verran, että luulisin tästä pelistä olevan haastetta myös tanssia enemmän osaaville aerobic virtuooseille.

Pelin liikkeitä voi seurata hahmon mukaan ja tulevat liikkeet näkyvät oikeassa reunassa.

Dance Centralin helpoin vaikeustaso ja todellakin mukaansa tempaava pelattavuus kyllä innostivat harjoittelemaan liikkeitä kotona tämän pelin ääressä. Vaikka Kinect ei aivan täydellisesti seuraisikaan omia liikkeitä, voivat pelinkehittäjät varmasti tämän tyylisissä tanssipeleissä säätää pisteiden laskua siten, että pelissä voi tanssia täysin musiikin mukana. Tämän nopean testisession aikana Dance Central vaikutti parhaiten toimivalta ja sopivammalta peliltä Kinect laitteelle.

Ensimmäistä kertaa tanssipeleissä saadaan koko kroppa mukaan käden liikkeitä myöten ilman mitään kannettavia tai jalkojen alla olevia lisälaitteita. Tästä pelistä tulee varmasti hitti kaikkien tanssipelien ystäville.

Kinectimals

Perheen pienimmille suunnattu Kinectimals osasi mukavasti hyödyntää liikkumista ja pehmeitä eläimiä ruudulla. Ensin valittiin oma tiikerin tai leopardin pentu, jonka kanssa leikittiin. Pentu osasi matkia omia liikkeitä ja sille pystyi opettamaan esimerkiksi hyppäämistä itse näyttämällä esimerkkiä. Eläin myös leikki kuollutta, kun vain ensin itse viitsi mennä maahan ketarat kattoa kohti sojottaen. Pelissä ei paljoa ollut vielä tekemistä ja toivottavasti lopulliseen peliin tulee paljon erilaista, jotta perheen pienimmät jaksavat viettää edes pari iltaa pidempään tämän pelin ääressä.

Tässä pelissä toimi myös hyvin Kinectin, ei niin täydellisen nopeasti toimiva, liikkeiden tunnistus. Kun toiminta ei ole kiinni sekunnin sadasosista, voi koko ohjauslaitteen melkein unohtaa ja nauttia pelaamisesta. Rauhallisissa peleissä omalla keholla ohjaaminen on aika luontevaa ja erilaista mihin tällainen hard core pelaaja on tottunut. Wiin kapuloiden heiluttelu jo muutti pelaamisen käsitettä melkoisesti, mutta siinäkin täytyy ranteeseen sitoa kapuloita ja niitä osoittaa televisiota päin, jotta jotain tapahtuu.

Kinect Sports

Ensimmäistä kertaa tuli pelattua urheilupeliä, jossa ei voinut huijata omaa suoritustaan pelilaitteen edessä. Jotta juoksu onnistui hyvin, täytyi polvia nostaa korkealle ja ottaa kädet mukaan. Keihäänheitossa vaikutti myös kädenasento ja kulma sekä se miten kovaa keihään kädestä heitti taivaalle. Kun pelilaite seuraa liikettä melkein jokaisen suurimman nivelen kohdalta, täytyy liikkeiden olla just eikä melkein aidon näköisiä, jotta suoritus onnistuu hyvin.

Liikettä riitti Kinect Sports pelissä keihäänheitossa.

Pelistä tuli auttamatta mieleen Wiin julkaisun yhteydessä tullut sporttipeli mieleen, mutta astetta isommalla toteutuksella. Wiin Motion Plus ohjaimen mukana tullutta jousiammunnan vaatimaa tarkkuutta on kuitenkin turha odottaa Kinect peleiltä. Tarkkuudesta huolimatta Kinectin urheilupelien suorittamisessa sai nopeammin pulssin korkealle ja hien pintaan kuin missään aikaisemmassa urheilupelissä.

Your Shape: Fitness Evolved

Jos vielä tässä vaiheessa ei ollut hiki päällä, niin viimeisenä kokeilin fitness pelissä palikoiden rikkomista nyrkeillä ja jaloilla. Your Shape: Fitness Evolved pelissä ruudulla näkyi infrapunakameran näkemä oma kuva kokonaan jolloin peli seurasi kokonaisuudessaan jalkojen ja käsien liikkumista. Oman kuvan eteen ilmestyi palikoita joita rikottiin ristilyönneillä ja -potkuilla mahdollisimman nopeasti.

Peli osasi säätää vaikeustasoa kesken pelaamisen jos helpoimmalla tasolla rikkoi palikoita liian nopeasti. Vaikeimmalla tasolla sai tosissaan tehdä töitä, jotta ehti edes jotenkin pysymään mukana palikoiden rikkomisessa. Kun teki väärällä jalalla tai kädellä lyönnin, piti nopeasti vaihtaa toiselle puolelle ja tuli tehtyä monta ylimääräistä lyöntiä. Vaikka tällöin ei aina osunut palikkaan pelissä, tuli liikuntaa kaksin verroin enemmän ja kaloreita kului pulssista päätellen maksimivauhtia.

Your Shape: Fitness Evolved pelissä tuli taas selville miten hyvin pelaaminen toimii, kun ei tarvitse välittää mistään ohjaimista tai jalkojen alla olevasta vaa’asta tai matosta. Koko kehon liikkeet tunnistava kamera vain yksinkertaisesti toimii hyvin tällaisissa urheilu- ja fitness-peleissä. Helposta ohjaamisesta huolimatta nähtäväksi jää motivoiko se paremmin kuntoilemaan pelin ääressä, kuin esimerkiksi Wii Fit, jonka tasapainolautaa tulee enää harvemmin otettua esille – valitettavasti.

Kinect Joy Ride

Tilaisuudessa oli myös testattavana ensimmäinen autopeli ilman mitään ohjainta, mutta itse en ehtinyt sitä kokeilemaan. Ilmaratin kääntely ja vääntely ei kuitenkaan näyttänyt niin tarkalta pelikokemukselta, että Kinectistä olisi minkään ajosimulaattorin ohjaamiseen. Saa nähdä tuleeko loistavaan Forza-sarjaan mitään lisähyötyä Kinectistä vai jääkö se vain arcade puolen viihteeksi. Ehkä sellainen pelimuoto voisi toimia, missä kaikki osallistujat joutuisivat ajamaan peliä Kinectillä.

Yhteenveto ensimmäisestä Kinect kokemuksesta

Kinect ei ihan pysy ohuiden taulutelevisioiden päällä.

Vaikka itse laite ja pelit vielä tässä tilaisuudessa ehkä ovatkin vielä esivaiheessa ja eivät aivan loppuun asti hiottuja, näki tilaisuudessa hyvin mihin laite kykenee ja mitkä ovat sen mahdollisuudet. Pelaamisen helppous tulee hyvin esille Kinectin kanssa, kun ei tarvitse opetella ohjaimen käyttämistä saati sitten sen kymmentä eri nappia, joista tapahtuu useita kymmeniä toimintoja pelin eri vaiheissa. Oman kehon ja raajojen liikuttaminen on luontavin tapa ohjata ruudulla näkyvää hahmoa ilman mitään lisälaitteita.

Suurin ongelma on selkeästi liikkeen tunnistaminen täysin reaaliajassa ilman mitään viivettä, mutta sen pystyy nyt jo kiertämään fiksulla pelisuunnittelulla ja oikeilla peleillä. Kinect ei ole vielä tässä vaiheessa valmis kaikkiin peleihin, mutta se selvästi lisää pelaamisen mahdollisuuksia uusilla pelimuodoilla ja varmasti tuo lisää pelaajia helpon käytön myötä. Ihmiset jotka eivät koskaan ole pelanneet mitään, varmasti osaavat pelata Kinectin pelejä, kunhan vain uskaltavat liikkua vähän ruudun edessä. Kinectillä pelaaminen ehkä vaatiikin enemmän pokkaa mennä hyppimään hölmön näköisenä television eteen ryhmässä pelattaessa kuin aikaisempi passiivinen istuminen sohvalla ohjain kädessä on vaatinut.

Itselle Kinect pelaamisen kokemus tuntui parhaiten tilaisuutta seuraavina päivinä. Lihakset olivat jumissa pari päivää pelaamisen jälkeen ja tuntui todella liikkuneensa pelaamisen yhteydessä. Varsinkin vähemmän käytetyt selkälihakset menivät palikoiden rikkomisessa hard-tasolla täysin jumiin, joten siltä osin Kinect onnistui tässä ensimmäisessä tutustumisessa paremmin kuin osasin odottaa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevia Kinect pelejä.

Julkaisuun tulevia Kinect pelejä

  • Kinectimals
  • Kinect Adventures
  • Kinect Sports
  • Kinect Joy Ride
  • Your Shape: Fitness Evolved
  • Dance Central

Linkit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *